Į savo svorio metimo mitybos planą įtraukite maistingų ingredientų

Svorio metimas gali būti sudėtinga kelionė, tačiau pasirinkę tinkamą mitybos planą galite pasiekti savo tikslus ir pamaitinti savo kūną maistingomis medžiagomis. Gerai subalansuotą svorio metimo mitybos planą turėtų sudaryti maistas, kuriame yra ne tik mažai kalorijų, bet ir daug pagrindinių maistinių medžiagų, kad palaikytų jūsų bendrą sveikatą. Šiame straipsnyje mes išnagrinėsime įvairius maistingus ingredientus, kuriuos galite įtraukti į savo svorio metimo mitybos planą, kad padidintumėte jo veiksmingumą ir suteiktumėte energijos, reikalingos sėkmei.

Maistinių medžiagų turinčio svorio metimo maitinimo plano svarba

Kalbant apie svorio metimą, labai svarbu sutelkti dėmesį į daug maistinių medžiagų turintį maistą, kuriame yra daug vitaminų, mineralų ir kitų naudingų junginių, o kalorijų kiekis yra palyginti mažas. Šis metodas užtikrina, kad jūsų kūnas gautų optimaliam funkcionavimui reikalingų maistinių medžiagų, net jei sumažinate kalorijų kiekį, kad susidarytų kalorijų deficitas.

Mitybos planas, kuriame gausu maistinių medžiagų, turi keletą privalumų. Pirma, tai padeda išvengti maistinių medžiagų trūkumo, kuris gali atsirasti apribojus suvartojamų kalorijų kiekį. Antra, tai palaiko jūsų energijos lygį ir bendrą savijautą, o tai labai svarbu norint išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą ir laikytis svorio metimo plano. Galiausiai, maistinių medžiagų turintis maistas gali padėti pažaboti potraukį ir skatinti sotumą, todėl lengviau reguliuoti porcijų dydį ir kontroliuoti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.

Į savo mitybos planą įtraukite maistingus ingredientus

Dabar, kai suprantame daug maistinių medžiagų turinčio svorio metimo mitybos plano svarbą, panagrinėkime kai kuriuos konkrečius ingredientus, kurie gali padidinti jūsų patiekalų maistinę vertę:

1. Liesūs baltymų šaltiniai

Baltymai yra svarbi maistinė medžiaga, kuri atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį metant svorį. Jis padeda kurti ir atkurti audinius, palaiko raumenų augimą ir skatina sotumą. Renkantis baltymų šaltinius savo mitybos planui, rinkitės tokius liesus variantus kaip:

  • Vištienos krūtinėlė be odos
  • Kalakutienos krūtinėlė
  • Žuvis (pvz., lašiša, tunas arba menkė)
  • Kiaušinio baltymai
  • graikiškas jogurtas
  • Augaliniai baltymai (pvz., tofu, tempeh arba ankštiniai augalai)

Liesių baltymų šaltinių įtraukimas į savo maistą ne tik suteikia nepakeičiamų aminorūgščių, bet ir padeda ilgiau jaustis sotesniam, sumažinant persivalgymo ar nesveikų užkandžių tikimybę.

„Healthline“ siūlo informacinį vadovą apie tai, kiek baltymų jums reikia kasdien ir apie jo naudą.

2. Spalvingi vaisiai ir daržovės

Vaisiuose ir daržovėse gausu vitaminų, mineralų, ląstelienos ir antioksidantų, o juose yra mažai kalorijų. Į savo svorio metimo mitybos planą įtraukę daugybę spalvingų variantų, galite pagerinti jo mitybos profilį ir padaryti patiekalus vizualiai patrauklesnius. Kai kurie maistingų vaisių ir daržovių pavyzdžiai:

  • Lapiniai žalumynai (špinatai, lapiniai kopūstai, šveicariški mangoldai)
  • Kryžmažiedžių daržovių (brokoliai, žiediniai kopūstai, Briuselio kopūstai)
  • Uogos (mėlynės, braškės, avietės)
  • Citrusiniai vaisiai (apelsinai, greipfrutai, citrinos)
  • Spalvingos paprikos
  • Saldžiosios bulvės

Į savo valgį įtraukdami platų vaisių ir daržovių asortimentą, jūs ne tik padidinate maistinę vertę, bet ir suteikiate įvairių skonių bei tekstūrų svorio metimo mitybos planui. Galite mėgautis jais žaliomis salotose, sumaišyti su kokteiliais arba dėti į virtus patiekalus, kad jūsų maistas būtų gyvybingesnis ir sotesnis.

Pasirinkite MyPlate pateikia platų vaisių ir daržovių sąrašą bei patiekimo rekomendacijas, kurios padės priimti pagrįstus sprendimus.

3. Nesmulkinti grūdai

Kalbant apie angliavandenius, rinkitės nesmulkintus grūdus, o ne rafinuotus grūdus. Nesmulkintuose grūduose gausu skaidulų, vitaminų ir mineralų, jie suteikia ilgalaikės energijos ir ilgiau išlaiko sotumą. Kai kurie maistingi nesmulkinti grūdai, kuriuos reikia įtraukti į savo svorio metimo mitybos planą, yra šie:

  • Kvinoja
  • rudieji ryžiai
  • Viso grūdo duona ir makaronai
  • Miežiai
  • Bulgur
  • Avižos

Šiuos nesmulkintų grūdų patiekalus galima dėti į įvairius patiekalus, tokius kaip salotos, keptos bulvytės arba grūdų dubenys, todėl jūsų patiekalai bus sotesni ir maistingesni.

Mayo Clinic suteikia vertingos informacijos apie nesmulkintų grūdų naudą sveikatai ir patarimų, kaip juos įtraukti į savo mitybą.

4. Sveiki riebalai

Nors tai gali atrodyti priešinga, sveikųjų riebalų įtraukimas į savo svorio metimo mitybos planą yra svarbus bendrai sveikatai ir sotumui. Sveiki riebalai aprūpina nepakeičiamomis riebiosiomis rūgštimis, padeda pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus ir padeda jaustis patenkintam po valgio. Kai kurie sveikų riebalų, kuriuos reikia vartoti saikingai, pavyzdžiai:

  • Avokadas
  • Riešutai ir sėklos (migdolai, graikiniai riešutai, chia sėklos, linų sėmenys)
  • Alyvuogių aliejus
  • Kokosų aliejus
  • Riebi žuvis (lašiša, skumbrė, sardinės)

Šiuos sveikų riebalų šaltinius galima naudoti gaminant maistą, dėti į salotas arba mėgautis kaip užkandį, suteikiant patiekalams skonio ir sotumo.

Amerikos širdies asociacija siūlo įžvalgas apie įvairius riebalų tipus ir jų poveikį širdies sveikatai.

Maisto planavimo ir ruošimo patarimai

Dabar, kai geriau suprantate maistingas sudedamąsias dalis, kurias reikia įtraukti į savo svorio metimo mitybos planą, panagrinėkime keletą valgio planavimo ir ruošimo patarimų, kurie padės jums neatsilikti.

1. Suplanuokite savo maitinimą iš anksto

Skirkite laiko planuoti savo valgį ateinančiai savaitei. Tai leidžia sudaryti pirkinių sąrašą ir užtikrinti, kad po ranka būtų visi reikalingi ingredientai. Valgymo planavimas taip pat padeda išvengti impulsyvaus maisto pasirinkimo ir sumažina tikimybę, kad alkio streiko metu pasieksite nesveikų patiekalų.

2. Paruošimas porcijomis ir valgio ruošimas

Skirkite tam tikrą dieną ar laiką, kad iš anksto paruoštumėte maistą ir ruošite maistą. Taip sutaupysite laiko ir energijos įtemptomis darbo dienomis ir užtikrinsite, kad lengvai turėsite sveikų maisto produktų. Paruoškite didesnes baltymų, grūdų ir daržovių porcijas, kurias galėsite išdalyti ir laikyti būsimam maistui. Taip pat galite iš anksto supjaustyti vaisius ir daržoves, gaminti salotas stiklainiuose, skirtus pietums išsinešti, arba padalyti užkandžius į atskiras porcijas, kad padidintumėte porcijų kontrolę.

3. Naudokite kvapnias žoleles ir prieskonius

Pagerinkite savo svorio metimo patiekalų skonį nepridėdami papildomų kalorijų, įtraukdami kvapnių žolelių ir prieskonių. Jie ne tik suteikia patiekalams gilumo ir sudėtingumo, bet ir suteikia įvairių naudos sveikatai. Eksperimentuokite su žolelėmis, tokiomis kaip bazilikas, kalendra, rozmarinas, ir prieskoniais, tokiais kaip ciberžolė, kmynai ir paprika, kad pagerintumėte savo patiekalų skonį, nepasitikėdami per daug druskos ar nesveikų padažų.

4. Išlik hidratuotas

Tinkama hidratacija yra būtina bendrai sveikatai ir svorio metimui. Geriant pakankamai vandens per dieną, galima kontroliuoti alkį, palaikyti virškinimą ir pagreitinti medžiagų apykaitą. Įpraskite su savimi nešiotis daugkartinį vandens butelį ir reguliariai gurkšnokite vandenį. Taip pat galite į vandenį įpilti vaisių ar žolelių griežinėlių, kad gautumėte papildomo skonio.

Mayo klinikoje pateikiama informacija apie hidratacijos svarbą ir patarimai, kaip išlaikyti tinkamą hidrataciją.

Svorio metimo mitybos plano pavyzdys

Kad suprastumėte, kaip įtraukti šiuos maistingus ingredientus į svorio metimo mitybos planą, pateikiame pavyzdinį dienos planą:

Pusryčiai

  • Špinatų ir grybų omletas su kiaušinių baltymais
  • Viso grūdo skrebučiai
  • Uogų pusė

Užkandis

  • Graikiškas jogurtas su pabarstu chia sėklų
  • Sauja migdolų

Pietūs

  • Ant grotelių kepta vištienos krūtinėlė
  • Kvinoja ir daržovių salotos
  • Riekelė avokado

Užkandis

  • Morkų lazdelės su humusu

Vakarienė

  • Kepta lašiša su citrina ir žolelėmis
  • Garuose virti brokoliai ir žiediniai kopūstai
  • Rudųjų ryžių patiekimas

Vakaro užkandis

  • Supjaustytas obuolys su šaukštu migdolų sviesto

Atminkite, kad tai tik maitinimo plano pavyzdys, kurį galite pritaikyti pagal savo pageidavimus ir mitybos poreikius. Visada pravartu pasikonsultuoti su registruotu dietologu ar mitybos specialistu, kad sukurtumėte asmeninį mitybos planą, pritaikytą jūsų konkretiems tikslams.

Išvada

Maistingų ingredientų įtraukimas į savo svorio metimo mitybos planą yra naudingas ne tik norint numesti kilogramus, bet ir pamaitinti kūną būtinomis maistinėmis medžiagomis. Sutelkdami dėmesį į liesus baltymus, spalvingus vaisius ir daržoves, nesmulkintus grūdus ir sveikus riebalus, galite sukurti patiekalus, kurie būtų patenkinti ir padės jums numesti svorio. Nepamirškite planuoti savo valgio, būkite hidratuoti ir naudokite žoleles bei prieskonius, kad pagerintumėte skonį nepridėdami nereikalingų kalorijų. Turėdami atsidavimą ir gerai subalansuotą mitybos planą, galite pasiekti savo svorio mažinimo tikslus, išlaikant sveiką ir pamaitintą kūną.

Pradėkite savo svorio metimo kelionę šiandien ir atraskite maistingų ingredientų įtraukimo į savo svorio metimo planą pranašumus. Mūsų svetainėje siūlomi vertingi ištekliai, asmeniniai maitinimo planai ir ekspertų patarimai, padėsiantys jums pasiekti svorio metimo tikslus. Nelaukite ilgiau – ženkite pirmąjį žingsnį link sveikesnio!

Apibendrinant galima teigti, kad maistingų ingredientų įtraukimas į savo svorio metimo mitybos planą yra būtinas norint pasiekti tvarų svorio metimą, išlaikant optimalią sveikatą. Pasirinkę liesus baltymus, spalvingus vaisius ir daržoves, nesmulkintus grūdus ir sveikus riebalus, galite sukurti patiekalus, kuriuose ne tik mažai kalorijų, bet ir gausu gyvybiškai svarbių maistinių medžiagų. Nepamirškite iš anksto planuoti savo patiekalų, praktikuoti porcijų gaminimą ir patiekalų ruošimą bei naudoti kvapnias žoleles ir prieskonius, kad patiekalai būtų skanūs ir sotūs. Visą dieną būkite hidratuotas ir apsvarstykite galimybę pasikonsultuoti su registruotu dietologu arba dietologu, kad galėtumėte pritaikyti savo mitybos planą pagal jūsų poreikius.

Leiskitės į svorio metimo kelionę šiandien ir atraskite maistingų ingredientų transformuojančią galią kurdami subalansuotą ir veiksmingą valgymo planą. Pradėkite maitinti savo kūną, numesdami tuos papildomus kilogramus, ir mėgaukitės daugybe su tuo susijusių naudos sveikatai.